کتاب هایی با موضوع کربلا و امام حسین (ع) (۲)
کتاب هایی با موضوع کربلا و امام حسین (ع) (۲)
امیدواریم از خواندن این مطلب، ((کتاب هایی با موضوع کربلا و امام حسین (ع) (۲) )) لذت ببرید و برایتان مفید باشد،از همراهی شماسپاسگذاریم.
لهوف
در میان مقاتل، لهوف سید بنطاووس، از معتبرترینها و البته موجزترینهاست و ترجمه سیداحمد فهری را میتوان روانترین برگردان آن به زبان فارسی دانست. وی واژه «لهوف» را به آه سوزان ترجمه کرده است. لهوف را نمیتوان یک اثر تاریخی دانست و اگر کسی بخواهد بهعنوان یک کتاب تاریخی به این منبع مراجعه کند با پرسشهای بسیاری مواجه میشود.
بهطور مثال بخشهایی از اتفاقاتی که در زندگی امام حسین (ع) افتاده به دلیل همان مختصر بودن کتاب مطرح نشده است. سید بنطاووس، کتاب را با نگاهی عرفانی نگاشته و از همین رو است که عنوان هر بخش را «مسلک» نامیده است. مسلک اول را با حوادث قبل از ماجرای عاشورا؛ ولادت امام حسین (ع) و مراسم ولادت او؛ تعبیر خواب امالفضل و گریه شدید پیامبر (ص) بر امام مولود آغاز کرده است و در مسلکهای بعد زمانه پس از شهادت امام حسن (ع) ، حج و سخنرانی امام حسین (ع) در مکه… و نهایتا آنچه در روز عاشورا در کربلا بر امام و اهل بیت او رفت را مسلکبهمسلک آورده است و در پایان نیز تدفین اجساد مطهر شهدای کربلا را شرح داده است. لهوف اینجا به پایان میرسد و ما میمانیم و آنچه بر خواهر بهترین برادر رفته است. الشام… الشام… الشام…
فتح خون
سیدمرتضی آوینی روایت فتح را که ساخت و شبهای جمعه از تلویزیون پخش میشد، خیلیها او را نمیشناختند. گرچه در بین اهالی سینما و روشنفکران (به اعتبار گذشتهاش) سرشناس بود، اما در میان توده مردم، ناشناس بود. روایت فتح، نریشنهایی داشت که با صدای آسمانی آقا مرتضی خوانده میشد.
نریشنها را هم خودش مینوشت. بیدلیل «سیدشهیدان اهل قلم» نشده است. با همان نگاه که نریشنهای روایت فتح را نوشته، کتاب عاشورایی «فتح خون» را نوشته و همان جوش و خروش در لابهلای صفحات کتاب موج میزند. «فتح خون» با شهادت شهیدآوینی ناتمام میماند. فتح خون روایت تاویلی از «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» است.
کتاب شامل دو بخش توصیفی و تحلیلی است. بخش اول شرح آنچه از رجبالمرجب تا محرمالحرام سال ۶۱ هجری قمری است. این بخش بیشتر اهمیت ادبی دارد، اما بخش دوم از زبان راوی است که تحلیل میکند هرکس را عاشورایی است…. این بخش بیشک از خواندنیترین مطالبی است که در باب کربلا به رشته تحریر در آمده است. راوی: قافله عشق در سفر تاریخ است و این تفسیری است بر آنچه فرمودهاند: کل یوم عاشورا و کل ارضٍ کربلا… این سخنی است که پشت شیطان را میلرزاند و یاران حق را به فیضان دائم رحمت او امیدوار میسازد….
و تو،ای آن که در سال شصتویکم هجری قمری هنوز در ذخایر تقدیر نهفته بودهای و اکنون، در این دوران جاهلیت ثانی و عصر توبه بشریت، پای به سیاره زمین نهادهای، نومید مشو، که تو را نیز عاشورایی است و کربلایی که تشنه خون توست و انتظار میکشد تا تو زنجیر خاک از پای ارادهات بگشایی و از خود و دلبستگیهایش هجرت کنی و به کهف حَصینِ لازمان و لامکان ولایت ملحق شوی و فراتر از زمان و مکان، خود را به قافله سال شصتویکم هجری قمری برسانی و در رکاب امام عشق به شهادت رسی….
الرحیل! الرحیل! اکنون بنگر حیرت میان عقل و عشق را! اکنون بنگر حیرت عقل و جرأت عشق را! بگذار عاقلان ما را به ماندن بخوانند… راحلان طریق عشق میدانند که ماندن نیز در رفتن است. جاودانه ماندن در جوار رفیق اعلی و این اوست که ما را کشکشانه به خویش میخواند… راوی: عقل میگوید بمان و عشق میگوید برو و این هر دو، عقل و عشق را، خداوند آفریده است تا وجود انسان در حیرت میان عقل و عشق معنا شود، اگرچه عقل نیز اگر پیوند خویش را با چشمه خورشید نَبُرد، عشق را در راهی که میرود، تصدیق خواهد کرد؛ آنجا دیگر میان عقل و عشق فاصلهای نیست.
کتاب آه
یاسین حجازی دمع السّجوم را بازخوانی کرده و بدون حذف بخش یا بخشهایی از آن سعی کرده یک مقتل اصیل، اما امروزی، منسجم و سرراست بنویسد. خودش میگوید:
«من در این بازخوانی، خطِ حادثه را پر رنگ کردم و به ترتیب و توالی وقوعِ حادثهها دقّت کردم و گشتم آدمهایی را که اسمشان در اوّلِ حادثه یک چیز بود و در اثنای حادثه یک چیز و در انتها یک چیزِ دیگر، یکی کردم و نقلهای پراکنده در جایجای کتاب را بیآنکه از جزئیات هیچکدامشان بزنم تجمیع کردم و ردِّ نقلهایی را که با هم نمیخواند، در کتابهای دیگر گرفتم تا نقلِ معقولتر و مشهورتر را بیاورم و تاریخها را تا آنجا که میشد همخوان کردم و جایها، مرزها، منزلها و شهرها را روی نقشه آوردم تا کروکی حادثه معلوم شود و رجزهایی را که ترجمه نشده بود یا ترجمهاش واضح نبود، دوباره ترجمه کردم و رسمالخط را یکدست و پاراگرافبندی کردم و نقطهگذاری کردم و اِعراب گذاشتم و توضیحها و تحشیهها و پاورقیها را کنار گذاشتم و مکرّرات و عبارات عربیای را که حذفشان به ساختارِ متن لطمه نمیزد، حذف کردم.»
«پاراگرافها را «نگاتیو»هایی فرض کردم که با حفظِ ترتیب و ضرباهنگ و تعلیق باید به هم میچسباندم و همه فکر و ذکرم این بود که صفحات برای خواننده راحت و بیوقفه ورق بخورد و یک بار برای همیشه معلوم شود «اتفاق» چگونه افتاد.»
یاسین حجازی در کتاب «آه» تلاش کرده تا بیآنکه به متن دمع السجوم دست بزند، آن را از نو برسازد تا از شکل کتابی صرفا در زمره کتب علما و محققان، بیرونش بیاورد. او – به گفته خود- تصویرها، نامهها و دیالوگها را از متن دمعالسّجوم جدا کرده است:
تصویرها مثلِ تصویرِ محمّد ابنحنفیه، وقتی سحر طشتِ آبی روبهروی اوست و دارد وضو میگیرد و همان لحظه میشنود که حسین از مکه خارج شد و اشکش در طشت میچکد و نامهها مثلِ نامهای که یزید ابنمعاویه پنهانی به عبیداللّه ابنزیاد مینویسد و اتمامِ حجّت میکند که یا حسین (ع) کشته میشود یا زیرش میزند که زیاد از سرِ خانوادهشان است و نطفه حرام شخص ابوسفیان است و دیالوگها مثلِ آنچه ردوبدل میشود میان خولی و زنش وقتی خولی پس از مدّتها به خانه میآید و زنش در بستر از او میپرسد که چه خبر و او میگوید ثروتی هنگفت برایش آورده و زنش میگوید چه ثروتی و خولی میگوید سرِ حسین ابنعلی را با خودش آورده و همین حالا گوشه حیاط است.
این کتاب در کنار لهوف و نفسالمهموم، خواندنیترین مقاتل به زبان فارسی است.
چادرهای سوخته، روایت مصائب اسیران واقعه عاشورا
کتاب چادرهای سوخته نخستین روایتنامه مصور با نگارشی متفاوت از وقایع بعد از عاشورای حسینی است که به مصائب اسیران این واقعه از کربلا تا شام میپردازد.
تالیف و تصویرگری این کتاب که توسط انتشارات سرافراز در شمارگان پنج هزار نسخه منتشر شده، توسط الههآلسادات بهشتی صورت گرفته و محمدرضا رحیمیان و هلن دارایی نیز آن را تنظیم، ویرایش و بازنگری کردهاند.
کتاب چادرهای سوخته به صورت نقاشی مواردی از جمله حوادث، معجزهها و کرامات از عصر عاشورا و حرکت کاروان اسیران اهل بیت به طرف کوفه تا شام و برگشت به کربلا در اربعین و مدینه را با نگارشی سلیس و روان با مستندات قوی بیان میکند.
در بخشی از مقدمه این کتاب به قلم محمدرضا سنگری آمده است: آثار هنری عاشورایی، مترجمان روح زیباجو و زیباخواه هنرمندی هستند که زیباترین تابلوی جهان و به تعبیر شگرف و شگفت زینب کبری (س)، جمیل بودن کربلا را یافتهاند و با جوهر و رنگ که نه با اشک خویش احساس و ارادت خود را بازنمودهاند و به مدد نقش باز گفتهاند و این است که هر تابلوی هنری و هر اثر هنرمندانه، گواه عنایتی است که به آفریننده شده است و ترجمان حضور جانی است که عاشورا را شهود و ادراک کرده است.
همچنین در ابتدای کتاب دستنوشته و نظرهای چند عالم، استاد و مسئول فرهنگی، مذهبی و هنری درباره این کتاب پرمحتوا و ارزشمند به چاپ رسیده است.
ترجمه عربی کتاب چادرهای سوخته با عنوان الخیام المحترقه در کربلا توسط حجت الاسلام عبدالمهدی کربلایی نماینده آیت الله سیستانی و تولیت شرعی و مذهبی حرم مطهر امام حسین (ع) رونمایی و عرضه شده است.
از عطر ناب سیب تو دلها معطر است
کتاب «عطر سیب»، مجموعهای است از اشعار نو و کلاسیک عاشورایی که توسط شاعران استان سمنان سروده شده و انتشارات سوره مهر آن را منتشر کرده است.
کتاب «عطر سیب» شامل پنجاه و پنج اثر منتخب سوگواره عطر سیب با موضوع سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) از شاعران سمنانی است، تحت عنوان «عطر سیب» از سوی دفتر آفرینش های ادبی حوزه هنری استان سمنان توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.
در این مجموعه اشعاری از مجید آزارش، آناهیتا آقابیکی، سارا استقامت، زینب بندری، محمدرضا پاکزادیان، سارا جاویدپور، ناصر حامدی، صامره حبیبی، ابوالفضل حسنیان، میتراسادات دهقانی، حسین شهریاری، سمیه صالحی، مرضیه عاطفی، شکیبا غفاریان، فرزانه غلامی، یاسمن قاسمیپور، نسترن قدرتی، نیره کاشی، ایمان کریمی، زهرا کواکبیان، نفیسه محمدنژاد، شهلا محمودیان، رسول مختاریان، سیده زهرا موسوی مقدم، مهدی نعیمی، حسن یعقوبی و نسیبه یعقوبی گنجانده شده است.
کتاب «عطر سیب» مجموعه اشعار منتخب سوگواره عطر سیب در ۱۲۰ صفحه با قطع رقعی و شمارگان ۱۲۵۰ نسخه و با قیمت ۱۲۰ هزار ریال تابستان ۱۳۹۷ از سوی دفتر آفرینشهای ادبی حوزه هنری استان سمنان با همکاری موسسه فرهنگی هنری شمسه، توسط انتشارات سوره مهر، به چاپ رسیده است.
شجاعت و شهامت امام حسین علیه السلام
عنوان : شجاعت و شهامت امام حسین علیه السلام
پدیدآورندگان : امام سوم حسین بن علی علیه السلام(توصیف گر)
محمدعلی کلهر(پدیدآور)
ناشر : محمدعلی کلهر
نوع : متن
جنس : مقاله
الکترونیکی
زبان : فارسی
توصیفگر : شجاعت امام
قیام عاشورا
امام حسین علیه السلامعناوین اصلی کتاب شامل:
مقدمه ؛ تعریف لغوی ؛ شجاعت و شهامت در صحنه های اجتماعی سیاسی ؛ شجاعت و شهامت در افشای چهره منافقانه یزید؛ شجاعت و شهامت امام حسین در دفاع از مال خویش و مسلمانان ؛ شجاعت و شهامت در صحنه های جنگ
تحقیقی پیرامون عزت امام حسین علیه السلام
نویسنده : اصغر فروغی ابری
ناشر : اصغر فروغی ابری
عناوین اصلی کتاب شامل:
مقدمه ؛ مدخل بحث ؛ چکیده ؛ عزت امام حسین؛ تعلق به خاندان رسالت ؛ عبادت و بندگی ؛ توکل بر خدا؛ مرگ با عزت ؛ موضع عزت مندانه امام حسین در مواجهه با خلفای اموی