معنی صلوات چیست؟ثواب صلوات چقدر است؟
معنی صلوات چیست؟ثواب صلوات چقدر است؟
امیدواریم از خواندن این مطلب، ((معنی صلوات چیست؟ثواب صلوات چقدر است؟)) لذت ببرید و برایتان مفید باشد،از همراهی شماسپاسگذاریم.
*این مطلب در آذرماه ۱۴۰۳ بروزرسانی شد.
صَلَوات، ذکری خاص به زبان عربی که رایجترین شکل آن جمله اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمّدٍ وَ آلِ مُحمّد و به معنای درود بر پیامبر اسلام(ص) و خاندان او است. مسلمانان در تشهد نماز و نیز هنگام شنیدن یا بر زبان آوردن نام حضرت محمد(ص) صلوات میفرستند. آیه ۵۶ سوره احزاب مشهور به آیه صلوات دستور به صلوات داده است. همچنین احادیث بسیاری نیز بر استحباب ذکر صلوات تاکید کردهاند.حالا ببینیم ثواب صلوات فرستادن چقدر است؟
معنای صلوات چیست؟
صلوات جمع صلاه از ریشه «ص ل و» به معنای دعا، درود، تحیت و رحمت است. «صلوات» جمع «صلاه» به معنای نماز نیز میآید و گفتهاند از آن رو که نماز شامل دعاهایی نیز هست، به آن صلاه میگویند و بدین سان، «صلوات» در عربی به معنای جمع به کار میرود و مراد از آن نمازها، دعاها یا درودها است. در فارسی، مراد از کلمه «صلوات» جمع صلاه نیست بلکه از این کلمه معنای اصطلاحی یعنی درود خاص بر پیامبر اکرم(ص) را اراده میکنند.
در اصطلاح دینی، صلوات، نام عمل عبادی درود خاص بر پیغمبر(ص) است که شیعیان با عبارت «اللهم صلّ علی محمّد و آل محمّد» این کار را انجام میدهند.
معنای صلوات خدا و فرشتگان
به گفته لغتشناسان عرب، اگر از کلمه عربی «صلاه» درود و تهنیت قصد شود، بسته به کسی که آن را به کار میبرد و کسی که برای او به کار میرود، به لحاظ معنوی تفاوت مییابد؛ برای نمونه:
- صلوات پیامبر بر مؤمنان به معنای دعا برای خیر و برکت و رستگاری آنان است،
- صلوات فرشتگان برای کسی، به معنای استغفار و طلب رحمت برای او است،
- صلوات مؤمنان بر حضرت محمد(ص) نیز به معنای ثنا و یادکرد نیک از او است،
- صلوات خدا بر حضرت محمد(ص)، به معنای نزول رحمت بر اوست،
- صلوات فرشتگان بر پیامبر، تقاضای رحمت برای اوست.
ثواب صلوات چقدر است؟
۱-رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در تبیین ثواب بی حد و حصر صلوات اینگونه فرمودند: در معراج، ملکی را دیدم که هزار هزار دست دارد (یعنی یک میلیون) و هر دستی هزار هزار انگشت دارد و هر انگشتی هزار هزار بند دارد. آن ملک گفت: من حساب دانههای قطرات باران را می دانم که چند تا در صحرا و چند دانه در دریا می بارد. تعداد قطرات باران را از ابتدای خلقت تا حال را می دانم، ولی حسابی است که من از محاسبه آن عاجزم. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: چیست؟
عرض کرد: هرگاه جماعتی از امت تو با هم باشند و با هم بر تو صلوات بفرستند، من از محاسبه ثواب صلوات عاجزم.
۲-حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) فرمودند : صلوات فرستادن شما بر من باعث روا شدن حاجت های شماست و خدا را از شما راضی می گرداند و اعمال شما را پاک و پاکیزه می کند.
۳-مداومت بر صلوات، عذاب قبر را در عالم برزخ دور میکند، ظلمت گناه را از بین میبرد، عذاب را از همه اهل قبرستان دور میکند، ثواب صلوات سنگینتر از گناهان است، صلوات، فریادرس انسان در قبر است، چهره او را در برزخ نورانی و جان کندن را راحت میکند.
۴-پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: «هر کس بر من صلوات زیاد بفرستد، از تلخی مرگ و جان کندن ایمن گردد.»
۵-از پیغمبر (ص) نقل است که فرمودند: «سه کس در روز رستاخیز، آن روزی که سایهای جز سایه خداوند نخواهد بود، در زیر عرش الهی خواهند بود». عرض شد: یا رسول الله آنها چه کسانی هستند؟
فرمود: «آن کس که اندازهای از غم امّت من را برطرف سازد و کسی که سنّت مرا زنده نماید و آن کس که فراوان بر من صلوات فرستد».
۶-امام صادق(ع):کسی که صد مرتبه بگوید(یا رب صلی علی محمد و آل محمد) خداوند یکصد حاجت از حوائج او از جمله سی حاجت دنیوی برآورده میشود.
۷-پیامبر اکرم (ص) فرمودند:هر کس صلواتی بفرستد حق تعالی ثواب هفتاد شهید را به او میدهد و او را از گناهان بیرون میاورد مانند روزی که از مادر متولد شده است.
۸-حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) فرمودند : هر کس هر روز از روی شوق و محبت به من سه مرتبه صلوات بفرستد ، بر خدا لازم می شود که گناهان او را بیامرزد ، در همان روز یا همان شب
۹-حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) فرمودند : هر کس هر روز هزار صلوات بر من بفرستد از دنیا نخواهد رفت تا جای خود را در بهشت ببیند
وقتی مداومت ما بر ذکر سفارش شده «صلوات» موجب این میشود که خداوند مارا پیوسته از تاریکی خارج و به نور هدایت نماید، باید پی به این راز ببریم که این ذکر اکسیر بینظیری است که ما را به سوی رستگاری و سعادت هدایت میکند. ذکری که سه اصل توحید، نبوت و امامت را یکجا در کنار هم جمع کرده تا به دعایی لاهوتی و ناسوتی تبدیل شود و منزلت رسول اعظم و خاندان ایشان را لحظه به لحظه بالا وبالاتر ببرد.
دفع عصبانیت با صلوات
در کتاب مکارم الاخلاق آمده است در هنگام_عصبانیت بر محمد و آل محمد صلوات بفرستید و این دعا را بعد از آن بخواند تا عصبانیت او برطرف شود. «اللهم صَلِّ علی محمدٍ و آل محمدٍ. اللهُمَّ اغفِر ذَنبِی وَ اَذهِب غَیظَ قَلبِی وَ اَجِرنِی مِنَ الشَّیطانِ الرَّجِیم و لا حَولَ و لا قُوَهَ اِلّا بِالله العلی العَظِیم.» مکارم الاخلاق، صفحه ۲۵۰ منبع:https://eitaa.com/olomemanavi