سندروم دست بی قرار چیست؟ بیماری بهبود پایتخت
در قسمت دهم فصل ششم سریال محبوب پایتخت ؛ شاهد برگشت بهبود فریبا ، همسر فهیمه از آفریقا بودیم. این کاراکتر پس از سالها اسیری و مصیبت در سومالی ، دچار یک بیماری به نام سندروم دست بیقرار شده است. اما شاید برای بسیاری از افراد سوال باشد که سندروم دست بی قرار چیست؟ با ما همراه باشید تا اطلاعات کامل درباره این بیماری بدست آورید.
سندروم دست بی قرار چیست؟
در تعریف سندرم دست بی قرار باید گفت؛ مثل سندرم پای بیقرار با احساس سوزش ناخوشایند، به ویژه در زمان استراحت همراه است. دست و پای بیقرار مشکلی جدی در زمان خواب محسوب میشوند. ابتدا دستها و با پیشرفت سندرم، پاها نیز تحت تاثیر این شرایط قرار میگیرند. کمبود آهن یا مشکلات در جذب آهن میتوانند به بروز سندرم دست بی قرار منجر شوند. زمانی که موضوع کمبود آهن مطرح میشود، باور بر این است که این شرایط سنتز دوپامین، پیوند گیرندههای دوپامین یا انتقال دوپامین را مختل میکند.
راههای تشخیص سندروم دست بیگانه
پزشک ممکن است با مشاهده و ارزیابی ، سندرم دست بیگانه را تشخیص دهد. تشخیص سندرم دست بیگانه پیچیده است زیرا این یک اختلال عصبی است که فاقد یک مولفه روانپزشکی است. این امر تشخیص را دشوارتر می کند زیرا مسائل رفتاری از سندرم دست بیگانه رایج است. علائم گاهی اوقات می تواند به یک اختلال روانپزشکی نسبت داده شود ، که ممکن است برای فرد مبتلا ناامید کننده باشد.
علائم رایج سندرم دست بی قرار
- احساس سوزش هنگام استراحت
- احساس نیاز به حرکت دادن دستها
- خارش
- احساس سوزن سوزن شدن در دستها
دلایل احتمالی سندرم دست بی قرار
سندرم دست بیگانه توسط عوامل مختلفی ایجاد می شود. برخی از افراد بعد از سکته مغزی ، تروما یا تومور دچار سندرم سندرم دست بیگانه می شوند. بعضی اوقات با سرطان ، بیماریهای عصبی و آنوریسم مغز نیز همراه است. دلیل اصلی بروز این شرایط نامعلوم و باور بر این است که تحریکپذیری نامنظم در کل نخاع یا بخشهای مشخص از ستون فقرات، به حرکات گاه و بیگاه دست و پا منجر میشود. همانطور که گفته شد، کمبود آهن یا مشکلات در جذب آهن نیز میتوانند به بروز این سندرم منجر شوند.
عوامل تحریک کننده
برخی عوامل میتوانند سندرم را تحریک کنند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود خواب
- مصرف الکل
- کمخونی ناشی از فقر آهن
- نارسایی کلیوی
- دیابت
- اختلال عصبی محیطی
- بیماری پارکینسون
- استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی، داروهای ضد روانپریشی، داروهای ضد آلرژی و داروهای ضدالتهاب
- بارداری، به ویژه در سه ماه آخر بارداری
چگونه این بیماری را کنترل کنیم؟
پزشکان داروهایی مانند دوپامینرژیک را برای درمان بیماری سندرم دست بی قرار تجویز میکنند که بسیار شایع است و داروهای دیگر از قبیل شبه افیونی ها، ضدتشنجها و لودوپوها برای درمان این بیماری مفید خواهند بود. برای کنترل یا مدیریت بیماری سندرم دست بی قرار میتوانید از مکملهایی مانند آهن، منیزیم و فولات استفاده کنید و نوشیدن الکل، دخانیاتی مانند سیگار و قلیان و حتی مصرف کافئین را به شدت کاهش داده یا حذف کنید و به هیچ عنوان از این مواد از ساعت ۶ بعداز ظهر به بعد استفاده نکنید.
به منظور بهبود علائم این بیماری دستهای خود را ماساژ دهید و طبق ساعتی مشخص به تخت خواب روید و از خواب بیدار شوید و به هیچ عنوان از تلفن همراه استفاده نکنید تا بیماری شما کاهش یابد؛ از کمپرس گرم و سرد به میزان محدود استفاده کنید؛ در غیر اینصورت بیماری شما تشدید خواهد شد. فعالیتهای بدنی منظم، دوش آب گرم یا سرد و کشش عضلانی حتی قبل از زمان خواب برای درمان این بیماری مفید خواهد بود. بیماریهای مزمن از قبیل مشکلات کلیوی، دیابت یا پارکینسون باعث تشدید یا بروز این بیماری خواهد شد که در اینصورت خواب کافی و درمان به موقع این بیماریها میتواند سندرم دست بی قرار را بهبود بخشد.
مصرف مکملهای دارویی
مکملهایی مانند مکملهای آهن، منیزیم و فولات میتوانند شدت و سختی سندرم را کاهش دهند.
ماساژ دستها
دستهای خود را ماساژ دهید؛ زیرا ماساژ میتواند به کاهش علائم سندرم دست بی قرار کمک کند.
نکات جالب درباره این بیماری
در اینجا چند واقعیت در مورد سندرم دست بیگانه وجود دارد:
- اولین بار در سال ۱۹۰۹ کشف شد.
- سندرم دست بیگانه معمولاً بر روی دست چپ اثر می گذارد.
- یکی از شخصیت های فیلم استنلی کوبریک در سال ۱۹۶۴ دکتر استرنجلوودارای سندرم دست بیگانه است. به همین دلیل ، برخی از افراد به سندرم دست بیگانه به عنوان سندرم دکتر استرنجلاو مراجعه می کنند.
- چند مورد گزارش شده است که دست بیگانه سعی خواهد کرد به فرد آسیب برساند.
- بعضی افراد دست بیگانه خود را نامگذاری می کنند.