مذهبی

اولین نماز جمعه تهران را چه کسی خواند؟

اولین نماز جمعه تهران را چه کسی خواند؟

امیدواریم از خواندن این مطلب، ((اولین نماز جمعه تهران را چه کسی خواند؟  )) لذت ببرید و برایتان مفید باشد،از همراهی شماسپاسگذاریم.

۵ مردادماه سالگرد اقامه اولین نمازجمعه تهران به امامت آیت‌الله سید محمود طالقانی از مبارزان انقلابی است که با حضور گسترده مردم برگزار شد.

سابقه خواندن نمازجمعه در تهران به دوره قاجار برمی‌گردد اما اقامه آن به‌شکل رسمی و با حضور گسترده مردم برای اولین بار توسط آیت‌الله طالقانی اقامه شد. پیشنهاد برگزاری چنین مراسمی از سوی خود مرحوم طالقانی به امام خمینی ارائه شد و امام نیز مسئولیت این کار را به ایشان واگذار کردند.

با آغاز اقامه نماز جمعه، گروهک‌های مغرور و منافق که برای فریفتن مردم و برای واژگون نشان دادن مسائل و به انحراف کشیدن انقلاب، دست به تبلیغات بسیار عظیم و خطرناک و حساب شده زده بودند، ناگهان با یک معجزه بزرگ الهی و اسلامی روبرو شدند و نقشه‌های خود را نقش بر آب دیدند. اتحاد و اجتماع صفوف نمازگزاران نماز جمعه، توطئه‌های حساب شده و ترتیب یافته منافقان را خنثی ساخت و حیله و تزویر آنان را در هم شکست.

شیاطین و منافقین در همه جا راه یافتند اما در صفوف به هم پیوسته نماز رسوخ پیدا نکردند. سرانجام از همین صفوف نماز جمعه بود که مشت‌های گره کرده به سوی منافقان و احزاب و گروهک‌های مغرور و مستکبر و از خدا بی خبر نشانه رفت و آنان را متواری و نابود ساخت. نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب، همواره محلی برای هوشیاری و آگاهی بخشی به مردم و نیز مکانی برای تزکیه نفس و خشوع و خضوع در برابر ذات خداوندی بوده و هست.

سید محمود علایی طالقانی

از مبارزان و شخصیت‌های انقلاب اسلامی ایران، مفسر قرآن و نهج البلاغه و از علمای تهران بود.

وی پیش از انقلاب با جبهه ملی و نهضت آزادی همراهی داشت و پس از کودتای ۲۸ مرداد، از مدافعان فدائیان اسلام بود. وی در جریان انقلاب سفید و مخالفت‌ با آن به زندان افتاد. در آستانه انقلاب، ریاست شورای انقلاب را بر عهده گرفت و پس از انقلاب اولین امام جمعه شهر تهران و نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان قانون اساسی شد.

اولین نماز جمعه تهران را چه کسی خواند؟ 
اولین نماز جمعه تهران را چه کسی خواند؟ 

سخنان امام خمینی (س) درباره نماز جمعه

برکات نمازهای جمعه

«این نماز جمعه ای که در همه جا هست، شما ببینید چه برکتی است این نماز جمعه! واقعاً انسان اگر بگوید که اگر نبود الّا این نماز جمعه – تقریباً مردم را مهیا می کند، مردم را بیدار می کند این نماز جمعه – و اگر نبود این، برای ما خیلی کار شده بود و بحمدالله، همه چیز الآن هست و همه چیز در راه [درست] شدن است.»

لزوم برخورد برادرانه ائمه جمعه با جوانان

«آن چیزی که من از آقایان تقاضا می کنم این است که آقایان ارشاد کنند مردم را، دعوت کنند مردم را. اگر- فرض کنید- که این جوانها، اینها هم نه اینکه سوء قصد دارند، اینها هم یک اشتباهاتی دارند، یک خطاهایی دارند، البته ممکن است که از گروههای مختلفی که همه منحرف هستند نفوذ کرده باشند در بین اینها، لکن شما نصیحتشان کنید، با برادری با آنها رفتار کنید.

وقتی نصیحت کردید و آنها فهمیدند راه چیست، اکثراً اینطور هستند که تابع می شوند و باید با اینها با برادری رفتار کرد و موعظه کرد و نصیحت کرد. و اگر فرض کنید یک خطایی از این گونه افراد می شود، در نماز جمعه طرح نشود… باید آقایان ارشاد کنند، دعوت کنند. همان طوری که مأموریم به دعوت، ما دعوت کنیم و ان شاء الله، امور اصلاح بشود.»

 نخستین نماز جمعه‌ی تاریخ اسلام

بنا بر برخی روایات، نخستین نماز جمعه، توسط پیامبر گرامی اسلام (ص)، پس از هجرت ایشان از مکه اقامه گردید. حضرت محمد صلی الله علیه و آله هنگام ظهر جمعه وقتی که به نزدیکی مدینه رسید، در محل قبیله‌ی بنی سالم بن عوف که قُبا نام داشت، خطبه خواند و نماز جمعه را برپا کرد.

به نقل راویان تاریخ، این نخستین نماز جمعه‌ای بود که در تاریخ اسلام خوانده شد. این موضوع حاکی از اهمیت فریضه‌ی سیاسی ـ عبادی نماز جمعه است که پیامبر اسلام در اولین فرصت، آن را برگزار کرد. بعدها در محل برپایی اولین نماز جمعه‌ی پیامبر، مسجدی ساخته شد که هم اکنون نیز موجود است.

منبع:پرتال امام خمینی(ره)،الف،ساعت و تقویم روز ایران،ویکی شیعه

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا