لنز مناسب برای قوز قرنیه و ویژگی های آن
لنز مناسب برای قوز قرنیه و ویژگی های آن
قوز قرنیه یک اختلال در ساختار قرنیه است که عموما به دلایل ژنتیکی، ایتوپی و یا مالشهای طولانی چشم ایجاد میشود. در ادامه میخواهیم لنزهای مناسب این بیماری را معرفی کنیم.
لنز طبی برای قوز قرنیه
انواع گوناگونی از لنز طبی برای قوز قرنیه وجود دارد که بر اساس شناخت پزشک ممکن است یکی از مدلهای آن را به شما توصیه کند. در صورتی که با استفاده از لنز مشکل دارید و لنز در چشم شما فیت نمیشود، به این معنی نیست که به هیچ عنوان نمیتوانید از لنز استفاده کنید.
در واقع برای پیدا کردن لنز مناسب چشم خود لازم است که به یک اپتومتریست متخصص مراجعه کنید که مناسبترین لنز برای چشم شما و نحوه استفاده از آن را به شما آموزش بدهد. این پزشک متخصص به شما کمک میکند تا بتوانید لنز مناسب را به درستی در چشم خود جا بیاندازید.
راه حل جا افتادن لنز در چشم
در صورتی که با نگه داشتن لنز تماسی در چشم مشکل دارید و لنز در چشم شما جا نمیافتد ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد:
- آستیگماتیسم
- قوز قرنیه (کراتوکونوس)
- خشکی چشم
- عمل لیزیک
- ورم ملتحمه
- پیر چشمی
در صورتی که مشکلات بالا را دارید و در عین حال میخواهید از لنز تماسی استفاده کنید، پیشنهاد ما به شما این است که به یک پزشک متخصص در زمینه لنزهای تماسی مراجعه کرده و یا از مشکل خود را در یک فروشگاه خرید عینک آفتابی حل کنید. این پزشکان با تکنولوژی روز دنیا در زمینه لنز تخصص دارند و با آگاهی شما را راهنمایی میکنند تا بهترین لنز مناسب چشمان خود را انتخاب کنید.
تفاوت این پزشکان با یک اپتومتریست یا چشم پزشک غیر متخصص این است که آن تجهیزاتی دارند که به وسیله آن میتوانند قرنیه شما را اندازه گیری کنند و به طور دقیق لنز مناسب را پیشنهاد کنند.
بهترین لنز طبی برای قوز قرنیه یا کراتوکونوس
ساختار قرنیه دارای استحکام پایین است و بافت آن ساختار کلاژنی ضعیفی دارد. به همین علت برخی عوامل مانند مالش زیاد چشم میتواند فشار سطح چشم را افزایش داده و انحنای آن را بیشتر کند. در این صورت شما به بیماری قوز قرنیه مبتلا شدهاید.
در صورتی که بخواهید بدانید بهترین لنز طبی برای قوز قرنیه چیست باید بگوییم برخی لنزهای طبی وجود دارند که دارای شکل نامتناسب و غیر عادی هستند که بر روی قرنیه به راحتی جا میافتند. این نوع لنزها دارای بدنه نرم و سطحی یکپارچه هستند و با متمرکز کردن نور، فوکوس واضحی از تصاویر را در شبکیه چشم ایجاد میکنند.
انواع لنز طبی برای قوز قرنیه
امروزه تنوع لنزهای مناسب قوز قرنیه زیاد شده است که برخی از آنها به شرح زیر است:
لنزهای تماسی نفوذپذیر به گاز (RGP)
لنزهای مدل سخت نفوذپذیر به گاز عموما برای افرادی توصیه میشود که دارای قوز قرنیه شدید یا متوسط هستند. جنس این لنزها از نوعی پلاستیک بادوام است که قابلیت عبور اکسیژن را دارد. لنزهای تماسی نفوذ پذیر به گاز بزرگتر از لنزهای PMMA ساخته میشوند تا در این صورت احتمال افتادن و جابجایی را در چشم کاهش دهند.
لنزهای RGP نسبت به لنزهای نرم به افراد دید بهتری میدهد؛ اما پایداری و رسوب پذیری آن به نسبت کمتر میشود. این لنزها حالت قرنیه را به خود نمیگیرند و همانطور که از نامشان پیداست، لنزهای سخت هستند و شکل خود را در چشم حفظ میکنند. اما همین ویژگی موجب میشود تا تاری دیدی که به دلیل قوز قرنیه ایجاد میشود برطرف شده و به دید واضحتر بیمار کمک میکند.
لنزهای تماسی Piggybacking
همانطور که بالا توضیح دادیم، لنزهای GP به افراد دارای قوز قرنیه کمک میکند تا دید واضحی داشته باشند؛ اما در عین حال استفاده از این نوع لنزها سخت است و افراد را اذیت میکند و ممکن است برای استفاده طولانی مدت در طول روز افراد نتوانند از این لنزها استفاده کنند.
در این صورت است که پیشنهاد پزشکان به شما این است که از تکنیک فیت کردن لنز در چشم استفاده کنید که به آن Piggybacking گفته میشود. این تکنیک به این صورت است که ابتدا یک لنز تماسی نرم در چشم قرار میگیرد و روی آن یک لنز سخت نفوذ پذیر به گاز استفاده میکنید.
لنز نرم که بر روی چشم قرار میگیرد به شما این امکان را میدهد تا سختی و ناراحتی لنزهای GP را مستقیما روی چشم احساس نکنید. با این حال یکی از مضرات این تکنیک این است که استفاده از دو لنز روی هم باعث میشود اکسیژن به سطح چشم شما نرسد.
لنزهای تماسی اسکلرال
از حدقه بیرون زدن سطح قرنیه در بیمارانی که مبتلا به قوز قرنیه هستند موجب میشود تا استفاده از لنزهای نفوذ پذیر به گاز برای آنها غیر ممکن باشد و در هنگام استفاده از این نوع لنزها با هربار پلک زدن لنز از چشم آنها بیرون بپرد.
در این صورت عموما پزشک به فرد بیمار لنز GP با قطر بسیار بزرگ پیشنهاد میکند که در اصطلاح به آنها لنز تماسی اسکلرال میگویند. این لنز روی صلبیه قرار گرفته و ناهمواری قرنیه را میپوشاند. علاوه بر اینها استفاده از این لنزها به دلیل سایز بزرگشان در چشم بسیار راحت هستند. استفاده از این لنزها موجب میشود تا فشار لنزهای سخت معمولی را تحمل نکنید به همین علت یکی از بهترین لنزهای طبی برای قوز قرنیه محسوب میشوند.
لنزهای تماسی هیبریدی
این نوع لنزها نیز مانند لنزهای اسکلرال دارای قطر زیادی هستند. ساختار آنها به این شکل است که بخش مرکزی آن قابلیت نفوذ پذیری گاز را دارد، اما اطرافش از جنس هیدروژل سیلیکونی ساخته شده است. این لنز با طراحی دوگانهای که دارد به شما این امکان را میدهد تا وضوح دید لنزهای سخت و راحتی استفاده لنزهای نرم را در کنار هم تجربه کنید. لنزهای هیبریدی جهت اصلاح دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم استفاده میشوند.
منبع مقاله : عینک فراشاد
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی(رپورتاژ) داشته و مجله اینترنتی ایران فان هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد.