پزشکی

دندان قروچه: علل ، علائم و درمان

علت دندان قروچه چیست؟

تمایل غیر ارادی به فشردن یا دندان قروچه ، اغلب بدون اینکه حتی متوجه آن شوید ، رخ میدهد و از نظر پزشکی به معنای دندان قروچه است. این وضعیت نسبتاً شایع است و می تواند افراد را در هر سنی درگیر کند.

انقباضات فک اسپاسمودیک ، مانند ایجاد وزنی نزدیک به ۱۲۰۰ پوند ، بر روی دندانها و ساختارهای زیرین آن در فواصل مکرر ، فشار مکرر وارد می کنند. این باعث می شود دندان های شما به هم چسبیده ، که زمینه را برای آسیب دیدگی قابل توجه دندان در طول زمان فراهم می کند.

انواع دندان قروچه

دندان قروچه می تواند در هر زمان از روز بر شما تأثیر بگذارد. بسته به زمان وقوع ، این وضعیت به طور کلی در دندان قروچه روزانه و قروچه شبانه طبقه بندی می شود.

۱- دندان قروچه روزانه

دندان قروچه روزانه یا بروکسومانیا به دندان های ناخواسته فشردن یا ساییدن دندان گفته می شود که هنگام هوشیاری کامل در طول روز تجربه می کنید.

۲- دندان قروچه شبانه

دندان قروچه شبانه بسیار نامحسوس است زیرا وقتی در حالت خواب قرار می گیرید اتفاق می افتد.

فشردن محکم فک در هنگام خواب معمولاً همراه با ساییدن دندان های غیر ارادی است. این تشدید شب قروچه می تواند در خواب شما اختلال ایجاد کند و سایر مشکلات سلامتی را ایجاد کند.

علت دندان قروچه چیست؟

دندان ساییدن می تواند نتیجه یک یا چند عامل زیر باشد:

افرادی که نامرتب دندان ها یا ترازبندی غیرطبیعی فک دارند به طور فزاینده ای در معرض دندان قروچه هستند.
ترمیم های زیاد یا نادرست دندان نیز می تواند به ایجاد دندان قروچه کمک کند.

برخی از عوامل محلی دیگر که می توانند زمینه را برای دندان قروچه هموار کنند عبارتند از: ترومای اکلوزال یا آسیب پریودنتال ، تجمع حساب پریودنتال ، تغییر شکل لب ها ، لق شدن دندان ها و رشد بیش از حد لثه در اطراف دندان (هایپرپلازی لثه).

علت دندان قروچه چیست؟
علت دندان قروچه چیست؟

عوامل عصبی دندون قروچه

عوامل مشترکی که می تواند در ایجاد دندان قروچه نقش داشته باشد عبارتند از:

مصرف بیش از حد کافئین: نوشیدن بیش از ۶ فنجان نوشیدنی کافئین دار در روز.

عادت های ناسالم: سیگار کشیدن ، مصرف حد الکل .

اختلالات عصبی: اختلالاتی که باعث تیک یا حرکات حرکتی ناگهانی و غیر ارادی می شوند ، مانند بیماری پارکینسون و صرع.

داروهای خاص: داروهای ضد اضطراب و داروهای ضد افسردگی ، به ویژه مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) و برخی از انواع مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین-نوراپی نفرین (SSNRI).

اختلالات خواب: دندان قروچه شبانه اغلب بر افرادی که خروپف می کنند یا دارای اختلال خواب مانند آپنه انسدادی خواب (OSA) هستند ، تأثیر می گذارد.

عوامل سیستمیک: آلرژی ، مشکلات دستگاه گوارش ، هضم آنزیمی کنترل نشده و کمبودهای تغذیه ای. در چنین مواردی ، پزشک احتمالاً داروی شما را به گزینه مناسب تری تغییر می دهد یا دوز مصرفی شما را کاهش می دهد. با این حال ، این تغییرات بهبود قابل توجهی در وضعیت شما را تضمین نمی کنند.

سایر شرایط پزشکی: سندرم داون ، انگلی ، آسیب مغزی ، عقب ماندگی ذهنی ، یا فلج مرکزی. افراد به طور کلی دندان قروچه را با نقایص ساختاری مانند نامرتب یا از بین رفتن دندان ها مرتبط می دانند. با این حال ، تمایلات عاطفی و ذهنی نیز تأثیراتی در ایجاد چنین تمایلات جسمی غیرارادی دارد. افرادی که مستعد استرس و اضطراب هستند یا از اختلالات خلقی رنج می برند به احتمال زیاد به دندان قروچه مبتلا می شوند.

عوامل زیر نیز می توانند شما را در معرض دندان قروچه مستعد قرار دهند:

مصرف ناکافی کلسیم ، منیزیم و ویتامین های حیاتی
بیماری های مزمن و انگلی روده بزرگ
نفس کشیدن از طریق دهان
آسم
کم کاری تیروئید
اختلال عملکرد ادرار
تغییرات هورمونی در دوران بلوغ

خرد شدن بیش از حد دندان ، ساییدن یا دندان قروچه می تواند مینای دندان را از بین ببرد و منجر به علائم و نشانه های جسمی زیر شود:

صدای سنگ زنی در خواب
دندان درد ، به خصوص صبح ها پس از بیدار شدن
درد و سفتی در عضلات صورت و اطراف شقیقه به زودی پس از بیدار شدن از خواب
حساسیت عمومی دندان ، به ویژه در دمای شدید
سردرد
درد در فک هنگام بیدار شدن از خواب صبح یا هنگام جویدن
گوش درد
سفتی در گردن ، که می تواند منجر به درد گردن شود
بافت متورم یا برجسته در لایه داخلی گونه به دلیل گاز گرفتن غیر ارادی
علائم دندان روی زبان است

برخی علائم دیگر شامل شکستگی یا شکستگی خود به خودی یا مکرر کار ترمیمی موجود در دهان بیمار است که شامل تاج ، روکش و پر کننده است.

افراد مبتلا به دندان قروچه نیز معمولاً با مشکلات عاطفی مانند اضطراب ، استرس ، تنش ، افسردگی و اختلالات خوردن روبرو می شوند.

دندان قروچه نیز می تواند بدون هیچ علائم قابل توجهی رخ دهد. در چنین موارد بدون علامت ، بیماران از وضعیت خود غافل می مانند تا زمانی که یکی از اعضای خانواده از شنیدن دندان هایشان در خواب می گوید.

درمان برای دندان ساییدن (دندان قروچه)

علت دندان قروچه چیست؟
علت دندان قروچه چیست؟

یک مورد جدی دندان قروچه می تواند باعث آسیب تدریجی دندان شود ، که می تواند دندان های شما را از نظر ساختاری ضعیف ، فرسوده و بسیار حساس کند.

با این حال ، می توان از استراتژی های درمانی متعدد برای رفع این بیماری استفاده کرد. درمان ممکن است بسته به علت اصلی و شدت مشکل و همچنین سن بیمار متفاوت باشد.

۱- داروها

داروهای معمول تجویز دندان قروچه شامل موارد زیر است:

شل کننده های عضلانی: برای کاهش فعالیت عضلانی بیش از حد و اسپاستیک در هنگام خواب.
دارو برای اضطراب یا استرس: برای مدیریت عوامل محرک احساسی که ممکن است مسئول قروچه قاری شما باشند.

۲- بازخورد زیستی

بیوفیدبک یک درمان جایگزین غیرتهاجمی است که از یک ابزار الکترونیکی برای نظارت بر عملکردهای مختلف فیزیولوژیکی استفاده می کند.

از این  وسیله برای اصلاح یا تنظیم رفتارهای مشکلی استفاده می شود که ممکن است باعث فعالیت عضلانی غیرارادی یا بیش از حد مسئول قروچه دندان در روز شود.

۳- تزریق بوتاکس

در موارد شدید دندان قروچه ، هنگامی که بیمار به هیچ درمان دیگری پاسخ نمی دهد ، ممکن است تزریق بوتاکس برای شل کردن عضله توده ای ، که مسئول حرکت فک است ، انجام شود.

این تزریق حاوی سم بوتولینوم است که می تواند با ضعیف شدن عضله زیرین ، دندان ساییدن غیر ارادی دندان ها و جمع شدن فک را کنترل کند.

دندانپزشک شما تمام فاکتورهای مربوطه را در نظر گرفته و بر اساس آن یک برنامه درمانی مناسب ترسیم می کند.

دندان قروچه چگونه تشخیص داده می شود؟

به منظور تشخیص دندان قروچه ، پزشک معاینه سریع حفره دهان شما را انجام می دهد تا دندان های خرد شده یا ترک خورده ، فرورفتگی دندان ها روی زبان و یا علائم گزش در داخل گونه را بررسی کند.

همچنین ممکن است پزشک برای ارزیابی صحیح شدت مشکل ، اشعه ایکس تجویز کند.

در حالی که یک دندانپزشک عمومی می تواند اولین تماس برای تشخیص دندان قروچه باشد ، متخصصانی مانند دندانپزشکان طب دهان ، جراحان دهان یا ارتودنسی هستند که می توانند تشخیص قطعی داده و درمان تخصصی انجام دهند.

عوارض احتمالی دندان قروچه

دندان قروچه اگر به موقع درمان شود ، خطر جدی برای سلامتی ندارد ، اما دندان قروچه طولانی مدت می تواند عواقب جدی مانند:

آسیب دائمی به دندانها ، پریودنتیم و پوشش دهانی
آسیب دیدن عضلات جونده
گوش درد

عوارض شدید عبارتند از:

اختلال مفصل گیجگاهی فکی و عضلانی (TMJ) و همچنین اختلالات شنوایی
از دست دادن دندان کامل
افزایش بروز اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

درمان زودرس بهترین راه برای جلوگیری از آسیب جدی ناشی از ساییدن زیاد دندان است. بنابراین ، در صورت مشاهده علائم بالقوه دندان قروچه ، برای معاینه دقیق به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندانپزشک علائم شما را بررسی می کند ، دندان ها و فک شما را از نظر علائم دندان قروچه بررسی می کند و درمان مناسب برای پرونده شما را توصیه می کند.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا