رتبه ایران در این مورد در جهان اول است
زعفران که اغلب به آن “طلای سرخ” می گویند، یکی از پرطرفدارترین ادویه ها در جهان است. عطر متمایز، رنگ پر جنب و جوش و فواید بی شمار برای سلامتی آن را به بخشی جدایی ناپذیر از غذاها، لوازم آرایشی و طب سنتی در سراسر جهان تبدیل کرده است. در حالی که ایران مقام اول تولید زعفران را دارد، چندین کشور دیگر سهم قابل توجهی در صنعت جهانی زعفران دارند.
ایران اول جهان در تولید زعفران
ایران با تولید بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان بر بازار زعفران تسلط دارد. ایران با شرایط آب و هوایی ایده آل و روش های کشت چند صد ساله، زعفران با بالاترین کیفیت را ارائه می کند. منطقه خراسان بزرگ با احتساب شهرهایی مانند تربت حیدریه، زاوه، تایباد و نیشابور، قلب تولید زعفران ایران است.
به غیر از خراسان، استان های زیادی وجود دارد که زعفران تولید می کنند. اصفهان، کرمان، فارس، یزد و همچنین خراسان شمالی دارای شرایط خاکی و آب و هوایی مناسب برای تولید زعفران هستند که در سالهای اخیر زمینهای وسیعی زیر کشت زعفران رفتهاند.
افغانستان
افغانستان در دو سال گذشته در رتبه دوم قرار دارد. دولت افغانستان با کمک کشورهای اروپایی و آمریکا صنعت زعفران را در افغانستان بسیار توسعه داده است. حضور سیاسی طولانی دولت ایالات متحده به آنها کمک کرد تا تولید تریاک را با زعفران در بسیاری از مناطق افغانستان جایگزین کنند. افغانستان زعفران را به امارات متحده عربی، ایالات متحده آمریکا، ترکیه، هند، عربستان سعودی و کشورهای اروپایی بدون محدودیت تجاری و لجستیکی صادر می کند.
تولید زعفران کشمیر
هند در رتبه سوم تولید جهانی زعفران قرار دارد که اکثریت آن در دره کشمیر کشت می شود. زعفران کشمیری که در هند به عنوان «کسار» شناخته میشود، دارای رنگ قرمز پررنگ و طعمی قوی است که آن را به انتخابی ارزشمند در میان سرآشپزها و خبرهها تبدیل میکند. نزدیک به ۱۲۰۰۰۰ خانواده در کشمیر در زمینه کشاورزی زعفران مشغول هستند که در تولید سالانه حدود ۲۲ متریک تن هند سهیم هستند. مقاصد اصلی صادرات شامل ایالات متحده آمریکا، امارات متحده عربی و استرالیا است.
یونان
یونان با حدود ۱۲۰۰ هکتار زیر کشت، بزرگترین تولید کننده زعفران در اروپا است. زعفران یونانی که اغلب با نام زعفران کوزانی شناخته میشود، با طعم ملایم و رنگ زندهاش متمایز میشود.
یونان سالانه حدود ۴ تن زعفران تولید می کند که عمدتاً به کشورهای اروپایی مانند آلمان، ایتالیا و سوئیس صادر می کند. قدمت کشت زعفران در یونان به قرنها قبل برمیگردد که نشاندهنده میراث غنی کشاورزی این کشور است.
هرس زعفران در اسپانیا
اسپانیا که از لحاظ تاریخی یکی از تولیدکنندگان بزرگ زعفران است، اکنون در رتبه پنجم جهانی قرار دارد. زعفران اسپانیایی به دلیل پردازش دقیق و انواع متمایزش مانند و . اگرچه اسپانیا سالانه تنها ۱٫۵ تن زعفران تولید می کند، استانداردهای باکیفیت آن، آن را در بین خریداران بین المللی محبوب کرده است. زعفران اسپانیایی عمدتاً به ایالات متحده آمریکا، عربستان سعودی و سایر کشورهای اروپایی صادر می شود.
در حالی که این پنج کشور بر بازار زعفران تسلط دارند، کشورهای دیگری مانند مراکش، ترکیه و ایتالیا نیز به تولید جهانی در مقیاس های کوچکتر کمک می کنند. ایران بزرگترین تولید کننده زعفران است و بیش از ۹۰ درصد تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. شرایط اقلیمی منحصر به فرد و تکنیکهای چند صد ساله کشاورزی، آن را پیشرو در کشت زعفران کرده است.